Nanowoda w uprawie pomidorów

Nanowoda w uprawie pomidorów

Ogrodnictwo Dziubek to ceniony przez konsumentów i odbiorców producent pomidorów szklarniowych, rodzinna firma z Koźminka nieopodal Kalisza, która od niemal 20 lat zajmuje się uprawą pomidorów. Obecnie uprawy liczą sobie 11 hektarów pod szkłem.

W 2013 roku firma wybudowała w Nowej Nakwasinie nowoczesne szklarnie o łącznej powierzchni powierzchni 5 hektarów z rynnami uprawowymi i podwójnym systemem cieniującym.

Roczne zbiory całego gospodarstwa to około 3000 ton pomidorów.

To właśnie tutaj, w szklarni Nowej Nakwasinie postanowiono przetestować Nanowodę, czy zdeklastrowaną wodę, pozwalającą, według badań, na to aby rośliby były zdrowsze. Nanowoda jest wytwarza w specjalnych komorach opracowanych w Bolesławcu w firmach Stomadent i Nantes.
Dzięki komorom do deklastryzacji wody mieszczącym się w kontenerach woda może być przetwarzana bezpośrednio u producenta żywności.
Taki właśnie kontener trafił do Nowej Nakwasiny i zainstalowany w obiekcie. Dziennie zużywa się tutaj 250 – 300 metrów sześciennych wody w cyklu letnim. Woda ta jest obecnie przepuszczana przez komory do deklastryzacji co zmienia jej właściwości i ma pomagać roślinom. Komory zmieniają jedynie strukturę wody, nie ingerują w jej skład chemiczny.

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Zamknij