Często zadawane pytania

FAQ – WODA PO OBRÓBCE PLAZMĄ- NANOWODA

Szanowni Państwo, nieustannie otrzymujemy zapytania w sprawie naszego odkrycia ciekawych właściwości wody po obróbce w komorze plazmowej, nazywanej potocznie wodą zdeklastrowaną lub nanowodą. Poniżej przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań oraz odpowiedzi w formie FAQ (ang. Frequently Asked Questions)1. Dla wyróżnienia obrabianą przez nas wodę nazywamy „Wodą NantesTM” lub nanowodąTM.

Czym się różni „Woda Nantes” od wody zjonizowanej poddanej elektrolizie?

Pierwsza różnica to proces:

Elektroliza wody polega na przepuszczeniu prądu przez roztwór, w wyniku czego następuje rozkład wody na tlen i wodór (Pierwszy eksperyment 1839 Grave). Przy poszczególnych elektrodach zachodzą reakcje:

Katoda (-) proces redukcji 2H2O + 2e –> H2 + 2OH
Anoda (+) proces utleniania 2H2O –> O2 + 4H+ + 4e

Należy pamiętać, że woda w roztworze jest zawsze zdysocjowana 2 H2O = H3O+ + OH-, nie podaje się elektrolizie czystej wody ponieważ ma zbyt duży opór, dlatego stosuje się roztwory soli czy innych substancji. Wiele osób produkujących elektrolizatory sugerują, że przy odpowiednich elektrodach następuje zmiana pH oraz potencjału utleniająco redukującego. Ich rozwiązania dzielą wodę konstrukcyjno na naczynia zawierające zasadową(alkaliczną) i kwaśną wodę. Niestety sprawa nie jest taka prosta, ponieważ w procesie elektrolizy roztworów zachodzą różne zjawiska: roztwarzanie się elektrod jeżeli nie są bierne, utlenianie i redukcje związków zawartych w wodzie, hydratacja produktów elektrolizy… dlatego obszary wokół elektrod będą różne i zależne od roztworu oraz sposobu przeprowadzenia eksperymentu. Ze względu na wymienione zmienne nie da się ustalić wpływu pozytywnego picia wody pozostałej po procesie elektrolizy.

Natomiast:

Woda Nantes -jest to woda sprawdzona pod kątem zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, która jest poddawana działaniu wyładowaniu plazmy (4 stan skupienia materii) o specjalnie dobranych parametrach. Urządzenie do obróbki jest skonstruowane w taki sposób, aby woda była jedynie poddane działaniu plazmy, a nie czynnikom chemicznym. W wyniku dostarczenia do wody energii o odpowiedniej częstości następują zmiany. Z badań wynika, że zmiany te łączą się z rozpadem klastrów wody, zmianą hydratacji jonów, przejściem atomów w stan zbudzony, tworzenie klatratów i innym procesom. Dzięki energii plazmy oraz składników zawartych w wodzie następują trwałe zmiany w roztworze. Woda taka ma większą przenikalność przez błony komórkowe i dostarcza  niezbędnej energii do komórek (działa pobudzająco), co przekłada się na stymulacje np.: wzrostu roślin. Więcej w opracowaniach

Czy to prawda, że „NANOWODA, Woda Nantes – nie zamarza przy 0 stopniach Celsjusza i nie wrze w 100 stopniach Celsjusza? Dlaczego tak jest?

To prawda. Badania i eksperymenty, które zostały przeprowadzone na początku badań wpływu plazmy na wodę pokazały znaczne różnice zachowania się wody po obróbce plazmą w procesach zamarzania czy gotowania. Do badań specjalnie przygotowywaliśmy ultra czystą wodę, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń, w odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu. W tych eksperymentach zaobserwowaliśmy zjawiska, które nie są możliwe do przeprowadzenia bez działania plazmy. Brak obecnie przemysłowych zastosowań tych zjawisk spowodował, że zaniechaliśmy dalszych eksperymentów, chociaż ostatnio pojawiły się pomysły w zastosowaniu tego zjawiska w przechowywaniu żywności.

Obserwujemy, że niektórzy z Państwa czytając o naszej wodzie TECH, AGRO i MEDICAL, kupując ją testują wkładając ja do zamrażarek oczekując spektakularnych wyników. Niestety te wody zawierają w mniejszej lub większej ilościach sole mineralne. Chcąc przeprowadzić eksperyment należy także zwrócić uwagę, aby mieć próbę kontrolną takiej samej wody, ale bez obróbki plazmą. Wówczas da się wyeliminować błędy związane z ciśnieniem, składem.
Aby lepiej przybliżyć zjawiska, które zaczęliśmy obserwować możemy przyrównać do problemu zdefiniowanego w 1963 roku przez ucznia Erasto Batholomeo Mpemba. Problem dotyczy zamarzania szybciej wody ciepłej niż zimnej – tak zwany efekt Mpemba. Mimo, że problem ma już ponad 50 lat wciąż nie został rozwiązany jednoznacznie, więcej o tym można znaleźć w wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect, https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Mpemby). Problem ten pokazuje również jak skomplikowana jest woda. W naszych badaniach obserwowaliśmy różnice w kinetyce, temperaturach, oraz otrzymywania cieczy przechłodzonych. Można powiedzieć, że badania te znalazły praktyczne zastosowanie podczas przechowywania nasienia zwierząt. Więcej: w opracowaniu.

Czym różni się woda TECH od AGRO i MEDICAL?

Każda z tych wód jest produkowana dla określonego zastosowania. Woda TECH to woda do zastosowania w różnych procesach chemicznych czy produkcji kosmetyków. Woda Agro ma przeznaczenie dla zastosowania w hodowli zwierzęcej, roślinnej, akwarystyce. Woda Medical użyta była do badań na komórkach nowotworowych białaczki i raka jelita grubego z bardzo obiecującymi wynikami, które możecie państwo przeczytać w Raporcie (LINK). Wodę Medical można stosować w badaniach na liniach komórkowych.

Dlaczego „NANOWODA” nie jest sprzedawana do picia dla ludzi?

Polskie regulacje prawne wprowadziły zapis iż, producent wody spożywczej nie może produkować jej z wody wodociągowej lub studziennej, może produkować ją tylko posiadając własne źródło wody naturalnej lub mineralnej. Zapis ten wyeliminował z rynku producentów wód stołowych, między innymi wodę Bonaqua produkowaną przez koncern Coca-Coli o niskiej zawartości minerałów, co dobroczynnie wpływało na oczyszczanie organizmu. Wody takie możecie Państwo zakupić w całej Unii Europejskiej, tylko nie w Polsce.

Czy to prawda, że „NANOWODA” niszczy komórki rakowe? Jeśli tak, to czy można ją stosować w leczeniu nowotworów?

Badania wpływu wody obrabianej plazmą na liniach komórkowych komórek rakowych i zdrowych, prowadzone w niezależnych Polskich jednostkach naukowych pokazały szybszą apoptozę (naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym) komórek nowotworowych. Badania są zebrane w raporcie. (LINK). Fakt ten został udokumentowany poprzez zgłoszenie patentowe. Nie polecamy tego sposobu leczenia ludziom chorym – ze względu na jeszcze długą drogę badawczą oraz próby znalezienia partnera biznesowego w celu wejścia w badania kliniczne. Wieloletnie badania które wykonaliśmy pokazują:

  • W większości komórki nowotworowe to komórki cechujące się zaburzonym stężeniem wody, które akumulują jako pierwsze substancje odżywcze. Zaburzenie powoduje to, że nasza woda po obróbce plazmą jest lepiej wchłaniana, powoduje to ich uszkodzenie poprzez rozerwanie błon komórkowych i rozpad komórki. Komórki zdrowe bez problemu radzą sobie z wydaleniem takiej wody, która działa na nie w sposób oczyszczający.
  • Innym mechanizmem uszkodzenia komórek nowotworowych może być działanie tlenu singletowego odpowiednio zamkniętego w hydrat, którego nie jest w stanie zaabsorbować chora komórka. Zmiana struktury która następuje w „Wodzie Nantes” powoduje jednocześnie przejście tlenu postaci trypletowej do postaci singletowej, a taka postać tlenu zaburza procesy metaboliczne w komórkach nowotworowych.

Czy można pić „Wodę Nantes”

Ja i moja rodzina pijemy ja codziennie w ilości w ilości 200 ml. Taktujemy ją jako detoks i oczyszczenie organizmu z toksyn, związków chemicznych stosowanych w konserwacji żywności, uprawach roślin czy hodowli zwierząt.

Polecane przez nas produkty dedykowane dla ludzi znajdziecie Państwo na stronie
www.nantespharma.pl

Czy istnieją w sprzedaży inne wody podobne do wody Nantes albo zbliżone w działaniu?

Nie, nie ma rynku podobnej wody, gdyż żadna z nich nie zawiera takiej formy tlenu. Jednakże gdybym miał sugerować jaką wodę należy spożywać to poleciłbym Państwu wody o najmniejszym stopniu mineralizacji. Rolą wody w organizmie jest rozpuszczenie i transport substancji do komórek i usuwanie z organizmu efektów metabolizmu. Niestety w mediach i reklamach upowszechnia się mit jakoby najlepszymi wodami były wody mineralne, najlepiej o dużym stopniu mineralizacji, której spożywanie zapewnia dostawę niezbędnych składników dla mineralizacji kości. Jest to nie prawda. Z wody takiej wapń nie wbuduje się w kości, lecz spowoduje zamknięcie naczyń włosowatych i zamknięcie naczyń krwionośnych, co z kolei wywołuje miażdżycę i inne choroby metaboliczne. Więcej informacji [LINK].

Zdzisław Oszczęda

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Zamknij